Kwijtschelding aanvragen, waar moet je op letten?

Kwijtschelding aanvragen, waar moet je op letten?

In de maand februari valt bij ieder huishouden de aanslag gemeentelijke- en waterschapsbelasting weer op de mat. Het gaat vaak om flinke bedragen en niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om dit te kunnen betalen. In nagenoeg ieder schuldendossier komt deze vordering dan ook wel om de hoek kijken. Gelukkig bestaat er de mogelijk om kwijtschelding aan te vragen, echter komt je daar niet heel snel voor in aanmerking. En mocht dit qua inkomen al zo zijn dan is het goed om ook rekening te houden met andere zaken zoals de datum van aanvraag.

Verschillend beleid
Als eerste is het goed om te weten dat iedere gemeente zijn eigen beleid maakt voor kwijtschelding. Zo verleent de ene gemeente automatisch kwijtschelding, terwijl het bij de andere gemeente steeds opnieuw moet worden aangevraagd. Ook de kwijtscheldingsnormen verschillen per instantie en daarnaast liggen de normen bij gemeenten vaak hoger dan bij waterschappen wanneer dit gescheiden aanslagen zijn. Wanneer gemeente en waterschap samenwerken, dan hoeft er maar één keer kwijtschelding te worden aangevraagd.

Inkomen en vermogen
Kwijtschelding aanvragen is een hele klus omdat er veel gegevens worden gevraagd. Het is dus goed om te weten of je überhaupt wel in aanmerking komt voordat je eraan begint. Is dat het geval qua inkomen, dan is daarnaast ook het totaalsaldo op je bankrekeningen een belangrijk punt om rekening mee te houden. Dit mag namelijk in totaal niet hoger zijn dan de voor jou geldende norm en dat is best weinig. Wanneer je op het minimum leeft, dan is het goed om daar rekening mee te houden want het zou jammer zijn wanneer je net op een paar tientjes de kwijtschelding zou mislopen.

Normbedragen
Voor het bepalen van het maximale inkomen wordt er gekeken naar jouw specifieke situatie op het moment van aanvraag. Op de website van de betreffende instanties vindt je de verschillende normbedragen, maar over het algemeen wordt vaak deze basis gehanteerd:

  • de voor jou situatie geldende bijstandsnorm inclusief vakantietoeslag;
  • de werkelijke huur (waaraan wel een maximum is verbonden overigens) minus de voor jou geldende normhuur;
  • de premie ziektekostenverzekering minus de voor jou geldende norm;
  • hiernaast wordt er soms ook nog rekening gehouden met andere zaken. Dit is per instantie verschillend.

Opgeteld is dit het bedrag wat je maximaal aan inkomen mag hebben om in aanmerking te komen voor kwijtschelding en daarmee ook – zoals eerder aangegeven – het bedrag wat je in totaal op al je bankrekening samen mag hebben staan op het moment van aanvraag. Belangrijk dus om rekening mee te houden.

Juiste datum?
Wanneer de kwijtschelding is aangevraagd, let er dan op dat de instantie wel de juiste datum hanteert. Uit ervaring weet ik namelijk dat er soms pas veel later om aanvullende gegevens gevraagd wordt, waardoor het kan gebeuren dat er met verkeerde gegevens gerekend wordt. De instantie moet altijd uitgaan van de datum waarop jij de kwijtschelding hebt aangevraagd. Doen ze dit niet? dan kun je alsnog een beroepschrift indienen na ontvangst van de afwijzing. Zo heb ik laatst nog een volledige jaartermijn retour ontvangen voor één van mijn klanten.

Uitzonderingen

  • Voor hondenbelasting en huisvuil wordt in de meeste gevallen geen kwijtschelding verleend.
  • In het geval van een schuldregeling wordt het vtlb (vrij te laten bedrag) verhoogd met de maandelijkse kosten, waardoor de belastingen altijd betaald kunnen worden.

Geen pleidooi
Tenslotte moedig ik je met deze blog niet zozeer aan om koste wat het kost te proberen om in aanmerking te komen voor kwijtschelding en je saldo daarom laag te houden. Zo blijf je namelijk in schaarste denken en zul je nooit gaan groeien. Verstandiger is het altijd om een buffer op te bouwen, al is het maar klein. Door belasting te betalen lever je namelijk ook een bijdrage aan de maatschappij, wat je een goed gevoel kan geven en je mindset over geld kan veranderen. Maar mocht het zo zijn dat je om en nabij die grens hangt – misschien door veel onvoorziene noodzakelijke kosten – dan is bovenstaande wel iets om rekening mee te houden.

×