Problematische schulden, wat is dat?

Problematische schulden, wat is dat?

Ja, wanneer spreek je nu eigenlijk van problematische schulden? Dat is best wel belangrijk om te weten wanneer je kampt met schulden. Ondanks dat de looptijd van een schuldregeling met ingang van 1 juli 2023 is gewijzigd, is de definitie van problematische schulden ongewijzigd. Schulden zijn daardoor problematisch wanneer ze niet binnen 3 jaar kunnen worden afgelost. En dat is best al heel snel het geval.

Om daarachter te komen moet er eerst een berekening gemaakt worden. Deze berekening heet de Vtlb berekening, dit betekent vrij te laten bedrag. De basis van deze berekening is de beslagvrije voet. Dit is het gedeelte waarop geen beslag gelegd mag worden door een deurwaarder bij loonbeslag.

De basis voor de beslagvrije voet is 90% van de geldende bijstandsnorm. Deze wordt verhoogd met een deel van de woonlasten en gedeeltelijke kosten voor de zorgverzekering. En heb je kinderen onder de 18? dan kan het ook zijn dat er een bedrag voor kindgebondenbudget bijkomt wanneer dit niet ontvangen of verrekend wordt. Dit bij elkaar opgeteld is de berekening voor de beslagvrije voet.

De beslagvrije voet op zijn beurt is weer de basis voor de Vtlb berekening en wordt verhoogd met onder andere een reserveringstoeslag voor onvoorziene uitgaven, een arbeidstoeslag bij meer dan 18 uur arbeid per week, verplicht eigen risico zorgverzekering en nog een aantal dingen.

Er mag al met al best een aardig bedrag behouden worden, vandaar dat schulden ook al heel snel problematisch schulden kunnen zijn. Zeker wanneer er al schulden bij een deurwaarder liggen, want dan gaat het erg hard met de extra kosten.

Is dit het geval, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen die je helpt een schuldregeling tot stand te brengen tegen finale kwijting. Bij finale kwijting wordt aan de schuldeisers gevraagd een deel van de vordering kwijt te schelden. Een schuldregeling duurt sinds 1 juli 2023 1,5 jaar en is aan een aantal voorwaarden verbonden. Ga voor nog meer info naar de pagina Schuldsanering.

Wil je vrijblijvend een berekening laten maken van jouw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Dit kan door ons contactformulier in te vullen, of door te bellen of een Whatsapp te sturen naar 06-13766471.

Wat betreft de kosten, daar houden wij rekening mee in de berekeningen, waardoor dit nooit het probleem hoeft te zijn om gebruik te kunnen maken van onze dienstverlening.

 

×